Side Gezi Rehberi

Yaz tatili rotası belirlerken mutlaka akla düşen lokasyonlardan biri olan Side sadece denizi ve kumuyla değil antik çağlardan kalan mirasıyla da tatilcileri büyülüyor. Antalya’nın Manavgat iline bağlı bir tatil beldesi olan Side yaz aylarında bir milyonu geçen nüfusuyla ne kadar cazip bir belde olduğunu da kanıtlıyor. Pamfilya Bölgesi’nin en önemli liman kentlerinden olan Side, kelime olarak nar anlamına geliyor. Tipik bir Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü beldede denizin, doğanın ve tarihin tadını doyasıya çıkartmak mümkün. 

Side’de Gezilecek Yerler

Side’nin aniden derinleşmeyen ve dibi kumla kaplı dalgasız sularında kulaç atmak gerçekten de büyük konfor. Deniz ve güneşlenme dışında etrafı gezmek ve Side’nin tarihi dokusunda keşfe çıkmak istiyorsanız işte sizler için derlediğimiz Side gezi rehberi…

Side Apollon ve Athena Tapınağı

Side yarımadasında Tanrı Apollon ve Tanrıça Athena’ya adanmış iki tapınağın kalıntıları yer alır. İki tapınağın yer yer eksikleri olsa da pitoresk yapılarıyla özellikle günbatımlarında büyüleyici bir görünüm kazanırlar. Side limanı ve kıyı şeridinde yer alan kafeler özellikle akşamüstlerinde gezilecek yerler listesinde en üst sırada yer alırlar.

Side Tiyatrosu

15 bin kişilik izleyici kapasitesi ve 49 sıradan oluşan oturma yerleri ile Side Tiyatrosu, Roma mimarisinin en güzel ve çarpıcı örneklerinden birisidir. Sahne duvarlarındaki kabartmaları ve tiyatronun arka tarafındaki agora iyi korunmuştur.

Side Müzesi

Küçük ama son derece şirin bir müze olan Side Müzesi zengin bir arşive sahiptir. Side Müzesi olarak kullanılan yapı aslında 5. yüzyıldan kalma bir hamamdır ve içerisinde Helenistik ve Roma dönemden kalma eserler sergilenmektedir. 

Doğu Plajı

Side’nin kumsalları, kum kalitesi, denizinin temizliği ve gün batımının güzelliği gerçekten de görülmeye değer. Denize girmek ve güneşlenmek için en ideal noktanın Doğu Plajı olduğunu söyleyebiliriz. Adrenalin sevenler için su sporları da ayrı bir seçenek olabilir.

Agora

Çarşı Pazar yeri anlamına gelen agora Side’de antik çağda Devlet Agorası olarak hizmet vermiştir. Doğu yakasında iki katlı kütüphane binası ve Tanrıça Nemesis’in heykeli bulunmaktadır. İyi korunmuş bir yapısı olan agora Side’nin tarihi ve kültürel kimliğine değer katan unsurlardan birisi olarak tanımlanabilir.

Selge Antik Kenti

Side sınırları içinde yer alan antik kentlerden birisi de Selge’dir. Aspendos’un yaklaşık olarak 50 kilometre kuzeyinde yer alan Toroslar’ın güneyinde kalan Selge antik kenti denizden yaklaşık 1250 metre yüksekte yer alır.Selge’de bulunan Roma tiyatrosu oldukça göz alıcı bir plana sahiptir. Güneybatı yönünde ise Zeus Tapınağı ve Artemis Tapınağı kalıntıları görülebilir.

Köprülü Kanyon

Meşhur Köprülü Kanyon da Side sınırları içinde yer almaktadır. Aspendos’un yaklaşık 7 kilometre doğusunda bulunan Köprülü Kanyon en ünlü rafting alanlarından birisidir. Adrenalinden hoşlananlar için Köprülü Kanyon’da rafting yapmak hoşça vakit geçirmek ve unutulmaz anılar biriktirmek için ideal bir aktivite olabilir.